Wat is Cohousing?

“Cohousing” is een lelijk woord voor een prachtig woonconcept. Het is een nieuwe levenskunst die harmonieus past in de zogenaamde participatieve economie, en overal ter wereld steeds meer ingang vindt. Dankzij Urbani ontdek jij dit vernieuwende concept op een unieke plaats – in het hart van de stad – en in een betaalbare formule: als huurder.

Een concept van gisteren voor het wonen van morgen

Cohousing ontstond als woonconcept in Denemarken, ergens in de zestiger jaren. Toen besloten een vijftigtal families om de Afrikaanse levenswijsheid in te vullen, die luidt dat je een heel dorp nodig hebt om een kind op te voeden. Zij startten een utopisch samenlevingsproject, waarbij gebouwen zo werden aangepast dat de bewoners elkaar vonden in de gemeenschappelijke delen. De nieuwe vorm van “samen-leven” sloeg aan, en stak al gauw de grote plas over. Vanuit de Verenigde Staten begon een succestocht over de hele wereld.

Cohousing vandaag: samenwerking en solidariteit

De hedendaagse kijk vertoont geen spoor meer van de hippiespirit uit de sixties. Vandaag komt cohousing neer op het creëren van privé woonvertrekken, aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners elkaar ontmoeten om individuele of gezamenlijke projecten uit te voeren. Er vindt een vrijwillige uitwisseling plaats van diensten en goederen, er ontstaat een nieuwe vorm van samenwerken en solidariteit, hechte relaties worden geboren.

Cohousing als huurformule

Veel cohousing projecten worden gefinancierd door de bewoners zelf, via een groepsaankoop of een gezamenlijke investering. Urbani breekt met deze traditie: wij bieden jou de kans om in cohousing te huren. Deze formule komt veel beter tegemoet aan onze huidige manier van leven, waarbij we vaak veranderen van werk, van woonplaats en zelfs van familie. Anders gezegd: je krijgt vandaag veel minder tijd om een blijvend sociaal netwerk op te bouwen, waardoor de kans op vereenzaming toeneemt. Huren in cohousing biedt jou dan de mogelijkheid om toch een kring van vrienden en kennissen op te bouwen. Niet alleen op het internet, maar vooral ook in het echte leven.

Een duurzame visie op wonen

De aanpak van Urbani is goed voor de maatschappij, maar ook voor de planeet. Elke steen van een nieuwbouw of renovatie wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gelegd. Energieverbruik, waterverbruik en afvalbeheer dragen bij tot een kleinere ecologische voetafdruk. Onze passiefwoningen zijn uitgerust met dubbele flux ventilatie en produceren via zonnepanelen hun eigen energie. Jouw privégedeelte – dat net als de rest van het gebouw bestaat uit duurzame materialen – is geluidsdicht geïsoleerd. Zet je hifi dus gerust een standje hoger, en geniet van je muziek.