OAZO

OAZA. Zo doopte Urbani de cohousing projecten waar jij welkom bent als huurder. Elk project is als een boom waarin meerdere nesten hangen, met leefruimtes die het contact tussen jou en de andere bewoners makkelijker maken.

Je deelt méér dan een muur

De maatschappij van morgen moet slimmer omgaan met grondstoffen, beschikbare ruimte, diensten en energie. OAZA wil vandaag al voldoen aan deze eisen, dankzij een unieke kijk op samenleven. Wij beschouwen individu en gemeenschap als magneten die elkaar niet afstoten maar aantrekken. Jij als privépersoon en de gemeenschap waarin je leeft moeten versterkend werken in plaats van in elkaars vaarwater te zitten. Daarom respecteert elk OAZA project je persoonlijke leven en verdiept het tegelijk je sociale leven. Je leefruimte als gezin, koppel of persoon is heilig. Maar je kan ook, wanneer je maar wenst, je deur laten openstaan voor de buren.

Neem samen initiatief

Echte sociale relaties ontwikkelen is dus een speerpunt in jouw OAZO leefwereld. Dat merk je aan de gemeenschappelijke ruimtes, die met dat doel zijn ingericht. In overleg met je medebewoners bepaal je hoe je omgaat met de beschikbare plaatsen:

de grote gemeenschappelijke zaal, waar je vaak ook een keuken en sanitair vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos: samen eten, een familiebijeenkomst, een verjaardagsfeest, een kookcursus, een filmavond, een yogacursus, een spel- of knutselavond voor alle kinderen in het gebouw of – waarom niet – samen huiswerk maken. Het kan allemaal.

de kleine polyvalente ontvangstruimte, soms uitgerust met een kleine badkamer. Hier kan je familie laten logeren, je kleinkinderen of zelfs een vriend die onverwacht een slaapplaats zoekt. Wil je een hulpbehoevende persoon omringen met de nodige zorgen? In alle rust studeren of werken? Deze ruimte is ervoor geschikt.

een gezamenlijke wasruimte, uiteraard met wasmachines en plaats voor het vouwen van je was. Ideaal – en dat is de bedoeling – om bij te praten met je medebewoners.

buitenruimtes zoals tuinen, binnenplaatsjes en terrassen. Een moestuin middenin de stad? Afval composteren? Een grasperkje onderhouden? Ga je gang. Ook als je gewoon wil buiten spelen, zonnebaden, mediteren, lezen, naar de vogeltjes luisteren, barbecueën en verstoppertje spelen.

een afgesloten fietsenstalling en garage met herlaadpalen voor elektrische auto’s. Want uiteraard voorziet OAZA graag plaats voor zachte mobiliteit.
 

Uitwisseling is troef

Bij OAZO proef je van een nieuwe manier van leven. Met ruimte voor individu en groep, voor stad en groen, voor solidariteit en betrokkenheid. Met andere woorden: je kiest voor een habitat die zich aanpast aan het onvoorspelbare ritme van vandaag.
• Stel bijvoorbeeld: je hebt vijzen maar geen boor. De kans is groot dat één van je buren een hele gereedschapskoffer heeft staan, en dat hij deze met plezier aan jou uitleent. Want in ruil help jij misschien zijn jongste zoon met de les scheikunde.
• Knaagt af en toe de eenzaamheid? Een OAZA stimuleert het contact tussen generaties en culturen. Als bewoners leven jullie niet naast maar met elkaar. En dat is een hele geruststelling. Misschien is het jonge gezin aan de overkant overgelukkig met jou als babysit.
Welke interactie er ook ontstaat, ze vertrekt altijd bij jou en de andere bewoners. In gezamenlijk overleg geven jullie inhoud aan de gemeenschap. Steken jullie één keer per kwartaal de koppen bij elkaar, één keer per maand of meerdere keren per week? Maakt niet uit. Hoort daar een gezellige fles wijn bij, een compleet buffet of gewoon zonder natje en droogje? Maakt niet uit. Zolang het maar gebeurt zoals jullie het zelf wensen.
 

Samenleven door overeen te komen

Geven om je buren – het klinkt misschien wat belegen, maar empathie en wederzijdse bekommernis zijn hoekstenen van het OAZO concept. Samen beslissen jullie over het reilen en zeilen in de gemeenschap. Iedereen blijft op de hoogte dankzij de mededelingenborden in de gemeenschappelijke ruimte en een slim gebruik van eigen kanalen op sociale media.

Als bewoners zijn jullie allemaal mee verantwoordelijk om het samen leven in de gemeenschap prettig te maken. Dat smeedt een onschatbaar gevoel van samenhang, waarbij iedereen in de bres springt voor iedereen. Dat is trouwens ook goed voor de portemonnee. Want omdat jullie elkaar helpen, kan je een mooie besparing realiseren op materiaal en diensten.