PROJECT - Chemiserie

OAZO

Rue Jules Delhaize 41, chaussée de Gand 52

1080 Bruxelles

Plan

Description

Combining the proximity to the city with the tranquility of an inner courtyard setting, the OAZO-designated Chemiserie is a fully renovated industrial-style building. Named for its former purpose as a shirt-making factory, this OAZO is removed from the urban bustle yet well-connected to pubic transportation and local businesses. The 66 units benefit from the large windows of the original construction, so each apartment is bright and looks out over the 3,600m² communal garden.

Over 200m² of indoor shared spaces are available to the residents!

Team:

  • Architects: A2RC
  • Special techniques engineering firm: Criteria
  • Stability studies: Bureau Van Ransbeeck

Technical informations

  • 66 residential units
  • 1 professional unit
  • 40 parking spaces
  • 125 bicycle spaces, covered and easily accessible
  • 5 lifts
  • 3,600m² of outdoor space
  • 200m² of indoor shared spaces including office space, multipurpose common rooms and a studio/workshop
  • Thermal and acoustic insulation
  • Triple-pane windows
  • Solar energy panels and cogeneration
  • Rainwater collection via tanks and landscaping features 
  • Balanced ventilation and heat recovery
  • Air quality (ventilation and choice of materials)
  • Recycling
  • Accessible to pedestrians and persons with reduced mobility